O festivalu

Mednarodni folklorni festival Beltinci – letos 51-tič!

Mednarodni folklorni festival v Beltincih ima dolgoletno tradicijo. Bil je eden prvih na tleh današnje Slovenije, ledino tovrstnih prireditev pa oral tudi na območju takratne Jugoslavije. V letih od nastanka se je oblikoval v edinstveno štiridnevno prireditev, ki postreže predvsem s prvobitnostjo: Z muziko, ki ji ljudskosti ne gre oporekati, s plesom, ki še sloni na izročilu in ponudbo domačnosti, zaradi katere se obiskovalci radi vračajo v zavetje mogočnih hrastov n gradu beltinskega parka.

Vsakoletni moto festivala je še vedno PESEM IN PLES DRUŽITA NARODE. Po mnenju stroke s področja ljudskega izročila gre za enega redkih dogodkov, ki je ohranil svojo identiteto in se ni prepustil toku komercializacije. Zaradi domačnosti, toplega sprejema in številnega občinstva, festival predstavlja tudi gostujočim skupinam nepozabno doživetje. Društvo ga prireja od svoje ustanovitve leta 1969. Zrasel je iz delovanja FOLKLORNE SKUPINE, ki deluje že več kot 85 let in je leta 1985 prejela EVROPSKO NAGRADO ZA IZVIRNOST. Obenem je prejemnica MAROLTOVE PLAKETE in – na to so plesalke in plesalci posebej ponosni – Folklorno skupino KUD Beltinci je pred leti predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk odlikoval z REDOM ZA ZASLUGE.

Vsa leta festivala so obiskovalci lahko spoznavali kulturno bogastvo mnogih narodov iz več kot 30. držav sveta, vključno z vsemi pokrajinami v Sloveniji. Veseli smo tudi, da si festivalsko dogajanje vsako leto ogleda okoli 10.000 obiskovalcev, ki lahko od četrtka do nedelje uživajo v plesu, pesmi, ljudskih šegah in navadah, tudi kulinariki.

Želimo si, da bi tako tudi ostalo, zato poskušamo obiskovalcem vedno znova zagotavljati kar najbolj kakovosten in pester program.