KUD Beltinci

Kulturno umetniško društvo Beltinci je bilo ustanovljeno na pobudo sindikata prosvetnih delavcev osnovne šole Beltinci.

Ustanovni občni zbor je bil  9.10.1969 ob 18.30 v prostorih kluba občanov v občinski stavbi. Prisostvovalo je 52 članov.

Društvo je bilo na novo ustanovljeno po nekajletnem premoru, imelo pa je namen združiti več sekcij s področja kulture v eno društvo. Tako so v društvu bile združeni folklora, pevski zbor, knjižnica in pihalna godba.

Čeprav kultura v Beltincih ni nikoli zamrla, saj so že pred drugo svetovno vojno delovale številne skupine kulturnikov gledališka, pevska, tamburaška, godba na pihala in druge, je bilo delovanje od leta 1962 do 1969 v nekoliko manj aktivnem stanju. Zato je ponovno oživitev društva prinesla nove ideje in elan.

Prva predsednica KUD Beltinci je bila gospa Milica Šadl.

Najbolj aktivne skozi vsa leta je bila folklorna skupina Beltinci, ki je bila ustanovljena leta 1938. Pevski zbor pod vodstvom gospoda Gustava Gonze je bil daleč naokoli prepoznaven s svojo množičnostjo in dobrimi pevci. V zboru so prepevali beltinčani od preprostih gospodinj do celotnega učiteljskega zbora,

Prav tako je bila na tem zboru sprejeta odločitev, da bo skupina mladih ustanovila glasbeno skupino, ki bo igrala JAZZ (đez), in bo tudi sestavni del KUD-a.

Na OŠ Beltinci je prva vodila folklorno skupino Hedvika Bakan. Iz te skupine so potem prihajali mladi plesalci, ki jih je po prvem vodju Matiji Kavašu vodil mag. Elemir Szepesy do ustanovitve KUD-a. Delo je nadaljeval Boris Žalig, v OŠ pa je prevzela vodenje folklore Slava Žalig.

Prav neumorni vodji otroških folklornih skupin na OŠ Beltinci Jelki Breznik, ki je prevzela vodenje po pokojni Slavi Žalig gre zahvala za to, da se odnos do te bogate kulturne dediščine ohranja.